Negyed évszázada együtt a hatékony tápanyag utánpótlásért!

2016. Ápr. 14. 15:36

 
25 év, negyed évszázad bizony hosszú idő, jelentős állomás egy emberöltőben mérve is. Ezekben a jelentős pillanatokban érdemes megállni, számot vetni: hol vagyunk, milyen irányba és hová tartunk?

Talpon maradni, fejlődni ugyanis csak kitartó munkával, folyamatos megújulással, komoly kutató háttérrel lehetséges. Igaz ez ránk is, a Fertiliára. 
 
Jelenünkről, jövőnkről, terveinkről Simon Péter ügyvezető oszt meg pár gondolatot.

 
 
- Mozgalmas volt az idei tavasz a Fertilia számára. Új csomagoló berendezés, új kertészeti üzletág indítása, új export piacok felé nyitás. De nézzük sorjában…

- S. P.: Az elmúlt években a termelők által kedveltté vált a bigbag kiszerelés – melyet 1998-ban mi hoztunk be elsőként a magyar piacra. Ezért ellentmondásnak tűnhet, de mi mégis úgy döntöttünk, most jött el annak az ideje, hogy 10 éves zsákoló üzemünket szabadságra küldjük. Helyette a legmodernebb robottechnológiával ellátott automata csomagoló berendezést állítottuk munkába, ami 25 kg-os, 10 kg-os és 1 kg-os kiszerelésben csomagolja le termékeinket. Fontosnak tartottuk, hogy ne csak a meglévő igényekre koncentráljunk, hanem a gazdáknak minél szélesebb körű szolgáltatást tudjunk nyújtani, ezzel új lehetőségeket mutatva. Célunk volt, hogy a személyre szabottság, az „Önnek gyártjuk” filozófia a csomagolásainkban is megjelenjen.

- Bár még tart a tavaszi szezon, melyek az eddigi tapasztalatok?

- S. P.: A csomagoló berendezés január eleji beüzemelése óta eltelt idő is minket igazolt. Jelenleg napi 24 órában, 120 tonna műtrágyát csomagolunk le, ami így is kevés az igények kielégítéséhez. Például az UMG MICRO mikrogranulált starter termékünk eddigi keresleti csúcsa idén tavasszal van. Hogy mi ennek az oka? Talán az, hogy napjainkban a növénytáplálásban is megfigyelhető egy nagyfokú tudatosság. Komoly igény mutatkozik olyan tápanyagra, ami nem csak sima mezei műtrágya, hanem sokkal inkább multistruktúrált.

- Multistruktúrált műtrágya? Ez magyarázatra szorul.

- S. P.: Leegyszerűsítve úgy mondhatnám, hogy több az egyben. Egyre több termelő számára bizonyosodik be, hogy a legtökéletesebb, a növény differenciált tápanyag igényéhez és területadottságokhoz igazított műtrágya megléte már nem elég. Ezzel mi is maximálisan egyetértünk, ha a cél a termelés folyamatos növelése, valóban nem elég. Ezért termékeink fejlesztésében sem álltunk meg ezen a ponton. A fent említett UMG MICRO mikrogranulált starter műtrágyáink és a Gramix Rizotec NPK műtrágyáink forradalmasítják és új szintre emelik a tápanyag-utánpótlást. Egyedi fejlesztésű Rizodyne talajaktivátorunkat tartalmazzák, ami a mikroorganikus talajélet dinamizálása által talajtermékenységet fokoz, javítja a talaj levegőzöttségét, vízmegtartó képességét, egyúttal megakadályozza a talajpusztulást. Meggyorsítja a gyökéren keresztüli tápanyagfelvételt, minimalizálja az N, P, K veszteséget. Hosszútávon talajkondíciót javít. Így a talaj többé már nem a növénytermesztés fekete doboza, sőt!

- Mindez már a különböző zöldségek, gyümölcsök, vagy gyep alá is elérhető?

- S. P.: Igen, az idei évtől indítottuk el kertészeti üzletágunkat. Felhasználva szakértelmünk legjavát, kifejezetten a kertészeti kultúrákra kialakítottunk egy széles termékkínálatot, melyek a szaktanácsadó kollégáinkon kívül gazdaboltokban, viszonteladó partnereinknél is megtalálhatóak.

- Magyar cégként, elsősorban magyar földre, de jól hallottam, hogy „közeledik a Távol-Kelet”?

- S. P.: Különös örömre ad okot, hogy már nem csak a környező országokba, így Szlovákiába, vagy Romániába exportálunk, hanem prémium műtrágyáinkra tőlünk jóval keletebbről, Vietnámból, Kambodzsából és Kínából is vannak komoly megkeresések a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt-n keresztül.

- Mit tartogat még az idei év?

- S. P.: Az idei ősz nem múlik és nem is múlhat el hangtalanul, hiszen 25 éves fennállásunk egy óriási mérföldkő. Ezért ünneplőbe öltözünk, és egy nagyszabású, az évfordulóhoz méltó rendezvény keretében meg fogjuk köszönni a gazdák, a vásárlók töretlen bizalmát és hitét termékeink iránt. Hiszen a műtrágya vásárlás mindig bizalom kérdése is.