Repce


    A repce fajlagos tápanyagigénye
  
     Nitrogén - 50-60 kg/to
     Foszfor – 25-35 kg/to
     Kálium – 45-55 kg/to
     Kalcium (CaO) - 30-50m kg/to
     Magnézium (MgO) - 8-10 kg/to
     Kén (S) - 12-16 kg/to
     Mikroelemek
     Bór (B) – 70-140 g/to
     Réz (Cu) - 8-16 g/to
     Vas (Fe) - 100-230 g/to
     Mangán (Mn) - 380-700 g/to
     Cink (Zn) - 110-220 g/to
     Molibdén (Mo) - 3-7 g/to
 
   A repce őszi alapműtrágyázása
 
Az őszi tápanyag-utánpótlás alapját a gramix program keretében kidolgozott egyedi összetételű, termőhely specifikus Rizotec NPK ajánlatunk képezi. A talajvizsgálati laboreredmények és termőhelyi átlagadatok alapján, a Rizotec szaktanácsadói programunk segítségével elkészítjük az adott táblára vonatkozó tápanyag gazdálkodási tervet, s ennek ismeretében az egyedi ritotec összetételre vonatkozó javaslatunkat.
Amennyiben a fenti adatok nem állnak rendelkezésre, a repce őszi alapműtrágyázására kálium túlsúlyos összetételű  Rizotec NPK műtrágyáinkat javasoljuk 300-400 kg/ha dózisban közepes tápanyag ellátottságú területre. Amennyiben talajunk foszforban gyengén ellátott, s káliumra jó vagy igen jó ellátottságú, magas kén tartalmú Rizotec  NP műtrágyáinkat ajánljuk.
Az összetétel kiválasztásánál a talajunk foszfor és kálium ellátottsága mellett vegyük figyelembe az előveteményből származó szármaradvány bontásához szükséges nitrogén mennyiségét is.
 
A szükséges műtrágya mennyiségét mindig a talaj adottságaihoz, annak tápanyag ellátottságához igazítsuk. Figyelembe véve a repce mikro- és mezoelem igényét, célszerű már az alapműtrágyázásnál is ezekkel kiegészített Rizotec NPK kijuttatására gondolni.
 
    A repce alapműtrágyázásához ajánlott növényspecifikus Rizotec NPK műtrágyáink:
 
 
 
    Az őszi káposztarepce vetéssel egymenetű startertrágyázása
 
Az UMG MICRO BrassicaStart és az UMG MICRO StarterMax granulátumok vetéssel egy menetben kijuttathatóak, s a mag mellé kerülve hatékonyan biztosítja a kezdeti fejlődés, csírázás, gyökeresedés tápanyag ellátását.
 
    Az UMG MICRO BrassicaStart összetétele:
    Nitrogén – 7 m/m%
    Foszfor (P2O5) – 30 m/m%
    Kálium (K2O) – 1 m/m%
    Kén (S) – 4,7 m/m% (SO3) - 12 m/m%)
    Magnézium (MgO) – 0,5 m/m%
    Cink (Zn) – 0,4 m/m%
    Bór (B) – 0,5 m/m%
 
    Az UMG MICRO StarterMax összetétele:
    Nitrogén - 10 m/m%
    Foszfor (P2O5) - 46 m/m%
    Vas (Fe) - 1 m/m%
    Cink - 2 m/m%
 
Javasolt dózis: 20-40 kg/ha
 
    A repce tavaszi tápanyag utánpótlása
 
A fennmaradó, döntően nitrogén tápanyag mennyiséget fejtrágyaként tavasszal juttatjuk ki osztott technológiával. A fejtrágyázás alatt azt a műveletet értjük, mikor a kelés után a tenyészidőszak alatt juttatunk ki műtrágyát a területre egy vagy több alkalommal.
Az eljárás célja a megcélzott termésmennyiség és minőség biztosítása mellett a műtrágyák hatékonyságának növelése, a veszteségek csökkentése, valamint a repce dinamikus tápanyagigényének a kielégítése a növény gyökérzetén keresztül. A fejtrágyákat rendszerint a csapadék mossa be a talajba.
A repce tápanyag ellátásában kiemelkedő szerepe van a kénellátásnak, ezért kénhiányos területeken mindenképpen törekedni kén tartalmú fejtrágya megválasztására.
Abban az esetben, ha a tél végi repceállomány gyenge, gyökérfejlődése visszamaradt célszerű jól oldódó foszfor formát tartalmazó fejtrágyát kiadni.
 
   A repce tavaszi tápanyag utánpótlásához ajánlott termékeink:
repce_tavaszi_t__pa._ut__np._t__bl__zat.png 
A folyékony FertiSol műtrágya használata mellet szól, hogy száraz időjárás esetén az oldat gyorsabban hat, mint a szilárd forma. A hatóanyag kb. 20 %-a a növény levelén keresztül felszívódva azonnal hasznosul, a fennmaradó része pedig gyorsan a növény gyökérzetéhez jut.
A három nitrogénformának (amid, ammónia, nitrát) köszönhetően hatása nemcsak gyors, hanem tartós is. A szilárd termékeknél egyenletesebb, jobb minőségű szórásképet biztosít. Használata gazdaságos, mivel egységnyi hatóanyagra vetített ára a legalacsonyabb. Minden cseppje hasznosul, mivel a talajba bemosódva nem illan el a hatóanyag.
Abban az esetben, ha az időjárási körülmények megkérdőjelezik a harmadik fejtrágyázás gazdaságosságát, a termékcsalád mikroelem kiegészítésű tagjai levéltrágyaként is kijuttathatók az aktuális növényvédelmi munkákhoz kapcsolva.