Kukorica


    A kukorica tápanyagigénye
 
A kukorica fajlagos tápanyagigénye 1 tonna szemtermés és a hozzá tartozó melléktermék (vegetatív részek) felépítéséhez 20-28 kg N, 11-22 kg P2O5, 18-26 kg K2O, összesen 49-76 kg NPK vegyes hatóanyag a tenyészidőszak során.
A növény mezoelem igénye 8 kg CaO, 3 kg MgO, és 3 kg S tonnánként.
Mikroelemből kevesebbet (Fe 430 g, Mn 97 g, Zn 55 g, Cu 21 g tonnánként) igényel, azonban pótlásuk élettani és táplálkozási szerepüknél fogva is jelentős, hiányuk termésdepressziót okozhat.
A fenti arányt célszerű talajvizsgálatra alapozottan megállapítani.
 
    A kukorica őszi alapműtrágyázása
 
Az őszi tápanyag-utánpótlás alapját a Rizotec program keretében kidolgozott egyedi összetételű, termőhely specifikus Rizotec NPK és Rizotec PK ajánlatunk képezi.
A talajvizsgálati laboreredmények és termőhelyi átlagadatok alapján, a Rizotec szaktanácsadói programunk segítségével elkészítjük az adott táblára vonatkozó tápanyag gazdálkodási tervet, s ennek ismeretében az egyedi Rizotec összetételre vonatkozó javaslatunkat.
 
A fenti adatok hiányában a kukorica őszi alapműtrágyázására csak foszfort és káliumot tartalmazó Rizotec PK, nagy mennyiségű gyökér- és szármaradvány bedolgozása esetén pedig nitrogént is tartalmazó, kálium túlsúlyos összetételű Rizotec NPK műtrágyáinkat javasoljuk 200-400 kg/ha dózisban.
 
 
A szükséges műtrágya mennyiségét mindig a talaj adottságaihoz, annak tápanyag ellátottságához igazítsuk. Figyelembe véve a kukorica cinkigényét, célszerű már az alapműtrágyázásnál is cink mikroelem kijuttatásáról gondoskodni.
 
 
  A kukorica őszi alapműtrágyázásához ajánlott termékeink:
 
 
    A kukorica tavaszi tápanyag utánpótlása
 
  Tavaszi nitrogén utánpótlás
 
A kukorica vetése előtt, a magágy-készítéssel egy menetben 100-110 kg nitrogén hatóanyag kijuttatását javasoljuk hektáronként. Ehhez az alábbi folyékony és szilárd műtrágyákat ajánljuk:
 
kukorica_tavaszi_N_utanpotlas_tablazat.png
  
 
   A kukorica startertrágyázása
 
A starter műtrágya kijuttatása történhet a tábla teljes felületén, de kezelhetjük csak a sorokat, illetőleg lehetőségünk van a tápanyagok közvetlen mag mellé juttatására is a vetéssel egy menetben. Ennek megfelelően kétféle startertrágyázási technológia terjedt el a gyakorlatban:
• A szemenkénti vetőgépek starterműtrágya-szóró egységgel vannak felszerelve, amely a vetéssel egy menetben, a mag mellé vagy alá juttatja ki a granulált műtrágyát, általában 150 kg/ha mennyiségben.
• Kis dózisú, tökéletesen vízoldható, mikrogranulátum műtrágyákat juttatunk közvetlenül a mag mellé, 15-20 kg/ha adagban. Ezt talajfertőtlenítő szerek kijuttatásához használt mikrogranulátum szóró adapterrel végezzük. Akkor alkalmazzuk, amikor a talaj foszfor és kálium ellátottsága egyébként megfelelő, s csak a csírázó mag gyökérfejlődését szeretnénk megtámogatni, elsősorban a foszfor odahelyezésével. Továbbá akkor, ha a növényeink kezdeti fejlődésének mikroelem igényét kívánjuk biztosítani.
 
Sorkezelésre a mikroelemekkel kiegészített Rizotec NP és a kálium túlsúlyos Rizotec NPK műtrágyáink használatát javasoljuk, melyek a hatékonyabb tápanyag-hasznosulást segítő kalciumot, magnéziumot és ként is tartalmaznak.
 
Mikrogranulátummal történő starterezéshez ajánljuk az UMG MICRO ZeaStart termékcsaládot 10-20 kg/ha dózisban, vetéssel egy menetben kijuttatva, és az UMG StarterMax-ot.
 
 
   A kukorica fejtrágyázása
 
 
A kukorica 8-10 leveles állapotában, kultivátorozással egy menetben juttatjuk ki a fennmaradó 30-40 kg nitrogén hatóanyagot hektáronként. Fejtrágyázáshoz a tavaszi nitrogén utánpótlásnál alkalmazott nitrogén műtrágyákat javasoljuk 100-120 kg/ha dózisban.