Napraforgó


 
     A napraforgó tápanyagigénye
 
A napraforgó fajlagos tápanyagigénye 41 kg N, 30 kg P2O5, 70 kg K2O.
A növény mezoelem igénye 24 kg CaO, 12 kg MgO.
 
    A napraforgó őszi alapműtrágyázása
 
 
Az őszi tápanyag-utánpótlás alapját a Gramix program keretében kidolgozott egyedi összetételű, termőhely specifikus Rizotec NPK és Rizotec PK ajánlatunk képezi. A talajvizsgálati laboreredmények és termőhelyi átlagadatok alapján, a Soilfort szaktanácsadó programunk segítségével elkészítjük az adott táblára vonatkozó tápanyag gazdálkodási tervet, s ennek ismeretében az egyedi Rizotec összetételre vonatkozó javaslatunkat.
 
Amennyiben a fenti adatok nem állnak rendelkezésre, a napraforgó őszi alapműtrágyázására csak foszfort és káliumot tartalmazó Rizotec PK, nagy mennyiségű gyökér- és szármaradvány bedolgozása esetén pedig nitrogént (max 10 kg N /ha) is tartalmazó, kálium túlsúlyos összetételű Rizotec NPK műtrágyáinkat javasoljuk 200-400 kg/ha dózisban.
 
A szükséges műtrágya mennyiségét mindig a talaj adottságaihoz, annak tápanyag ellátottságához igazítsuk. Figyelembe véve a napraforgó magnézium, bór és kén igényét, célszerű már az alapműtrágyázásnál is kijuttatásukról gondoskodni.
 
    Tavaszi nitrogén utánpótlás
 
A napraforgó vetése előtt, a magágy-készítéssel egy menetben 30-80 kg nitrogén hatóanyag kijuttatását javasoljuk hektáronként. Ehhez az alábbi folyékony és szilárd műtrágyákat ajánljuk 100-300 kg/ha dózisban.
 
   A napraforgó tavaszi nitrogén utánpótlásához ajánlott termékeink:
napraforgo_tavaszi_tablazat.png
 
 
   A napraforgó startertrágyázása
 
A starter műtrágya kijuttatása történhet a tábla teljes felületén, de kezelhetjük csak a sorokat, illetőleg lehetőségünk van a tápanyagok közvetlen mag mellé juttatására is a vetéssel egy menetben. Ennek megfelelően kétféle startertrágyázási technológia terjedt el a gyakorlatban:
• A szemenkénti vetőgépek starterműtrágya-szóró egységgel vannak felszerelve, amely a vetéssel egy menetben, a mag mellé vagy alá juttatja ki a granulált műtrágyát, általában 150 kg/ha mennyiségben.
• Kis dózisú, tökéletesen vízoldható, mikrogranulátum műtrágyákat juttatunk közvetlenül a mag mellé, 15-20 kg/ha adagban. Ezt talajfertőtlenítő szerek kijuttatásához használt mikrogranulátum szóró adapterrel végezzük. Akkor alkalmazzuk, amikor a talaj foszfor és kálium ellátottsága egyébként megfelelő, s csak a csírázó mag gyökérfejlődését szeretnénk megtámogatni, elsősorban a foszfor odahelyezésével. Továbbá akkor, ha a növényeink kezdeti fejlődésének mikroelem igényét kívánjuk biztosítani.
 
Sorkezelésre a mikroelemekkel kiegészített Rizotec NP és a kálium túlsúlyos Rizotec NPK műtrágyáink használatát javasoljuk, melyek a hatékonyabb tápanyag-hasznosulást segítő kalciumot, magnéziumot és ként is tartalmaznak.
 
Mikrogranulátummal történő starterezéshez ajánljuk az UMG MICRO HeliaStart termékünket, amely magas koncentrációban tartalmazza a napraforgó jó fejlődéséhez fontos magnézium és kén mezoelemeket és a bór mikroelemet, valamint a standard UMG MICRO StarterMax-ot.
 
Vetéssel egye menetben, 10-20 kg/ha dózisban kijuttatva javasoljuk használatukat.
 
 
   A napraforgó startertrágyázásához ajánlott termékeink:
 
 
 
 
   A napraforgó fejtrágyázása
 
A kukorica 8-10 leveles állapotában, kultivátorozással egy menetben juttatható ki fejtrágyaként 20-30 kg nitrogén hatóanyag hektáronként, ha osztott technológiát alkalmazunk a nitrogén kijuttatásra, illetve ha tavaszi alapműtrágyázásként az NPK műtrágyával a kijutatott mennyiség nem elegendő. Fejtrágyázáshoz a tavaszi nitrogén utánpótlásnál alkalmazott nitrogén műtrágyákat javasoljuk 70-100 kg/ha dózisban.