UMG MICRO starter műtrágyák-az elképzeléstől a megvalósításig

2012. Okt. 15. 14:00

Cégünk a közelmúltban új termékkel bővítette palettáját. Az UMG MICRO névre keresztelt starter műtrágyákkal kapcsolatos fejlesztésekről Simon Péter ügyvezetővel készített interjút az egyik szaklap munkatársa.
 

- Mikor mutatkozott meg az igény arra, hogy a fenti termékcsaláddal kapcsolatos fejlesztés útjára induljon?
 
2006-ban tudatosult bennünk, hogy a mikroelemek szerepe egyre jelentősebbé válik a tápanyag visszapótlásban, ezért egy külső beszállító segítségével mikroelem tartalmú granulátumot gyártottunk, melyet Gramix NPK műtrágyánkhoz adtunk, így növelve annak agrotechnikai értékét.
 
Az egyre növekvő kereslet mellett a jövőbeli lehetőségeket látva a know-howt és a gyártáshoz szükséges gépi berendezéseket is megvásároltuk és elkezdtük saját erőből előállítani azt.
 
A gyártással egy időben 2008-tól kutató-fejlesztő munkálatok is kezdődtek a termék tökéletesítésére, ill. ezzel párhuzamosan felismertük azt, hogy az agrárszektorban zajló folyamatos változások, újítások indukálják egy olyan mikrogranulált starter műtrágya kifejlesztését, ami a vetéssel egy menetben kijuttatható.
 
- Merültek fel problémák, gondok is, amikre megoldást kellett találni a fejlesztés során?
 
Igen, rengeteg. A kezdeti próbálkozások sem mentek zökkenőmentesen, hisz mikrogranulátumot gyártani többfázisú technológiával lehet. A tápanyag-összetétel rugalmas változtatására tett kísérletünket nehezítette, hogy nem létezett erre alkalmas technológia. Így a fejlesztések több ízben új irány vettek egy olyan saját magunk által kifejlesztett technológia vonalán, mely az optimális szemcseméretre, annak formájára, a kívánt hatóanyag mennyiségének meghatározására, szemcsékkel történő bevitelére is megoldást kínáltak. De ezek mellett a termék nedvességtartalmának beállítása, eltarthatósága is mind-mind megoldásra váró problémaként jelentkeztek.

- Tehát újabb és újabb kutatás, termék tökéletesítés, majd tesztelés.
 
Pontosan. A Termelők tapasztalati pozitívak voltak már a kezdetektől az UMG MICRO hatását tekintve, de felismertük azt is, hogy nagyobb hatóanyag tartalmú mikrogranulátumot kell gyártanunk. Ezért tavaly tavasszal a Gazdák visszajelzéseire építve a gyártási technológiát újragondoltuk, és a fejlesztés felgyorsult. Így sikerült a mikrogranulátum foszfor tartalmát 30 %-ra felemelnünk, a nitrogén tartalmat pedig 7 %-ra, valamint a mikroelemek nagy körét a termékbe építeni.
 
Áttörtés volt továbbá, hogy a gyártás során az UMG MICRO termékbe sikerült „talajélesztő” és tápanyagfelvételt segítő, a talajlakó mikroorganizmusok szaporodását elősegítő szerves anyagokat belevinni. Emellett kidolgoztuk, hogy szerves kén, szerves kelátkötésű mikroelemek és talajjavító tulajdonságú anyagok is gazdagítsák termékeinket.

- Mit jelentett ez számokban?
 
A teljesen új gyártási eljárás során 2011. tavaszára közel 200 tonna termék került kipróbálás szinten 57 Partnerünkhöz.
Megbíztunk 2 kutatóintézetet is, a Károly Róbert Főiskola Fleischmann Rudolf Kutatóintézetét Kompolton, és az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézetét Martonvásáron, hogy a termékek hatását kísérleti körülmények között vessék vizsgálat alá.
A két intézet vizsgálatának eredménye az volt, hogy a termékek szántóföldi növények kezdeti fejlődésére gyakorolt hatása nagyon kedvező, különös tekintettel a gyökérképződés intenzitására.
A 2012-es felhasználói tapasztalatokkal – nagyon jó adagolhatóság, a kijuttatáshoz használt eszközökön semmiféle kopás-károsodás nem jelentkezett - felvértezve a különböző növénykultúrákra egyedi összetételű mikrogranulált starter műtrágyákat alakítottunk ki, melyek az UMG MICRO ZeaStart (kukoricára) és az UMG MICRO HeliaStart (napraforgóra) nevet kapták.
 
- Tehát a termékek kijuttatásával kapcsolatos vizsgálatok megtörténtek, a gyártástechnológiát sikerült kialakítani, hogyan pozícionálhatóak a termékcsalád tagjai?
 
Mivel nem csak az ásványi hatóanyagot, hanem szerves kelát formában a mikroelemek szerves ként és "talajélesztő" enzimeket is tartalmaznak, ezért tulajdonságaiknál fogva az UMG MICRO termékek a mikrogranulátum-kategória csúcsán helyezkednek el. Ismereteink szerint hasonló kialakítású termék a piacon nem található.
A magas szintű szakmaiság elengedhetetlen, ezen a szinten úgy gondolom, hogy az esetlegesség, a véletlenszerűség és középszerűség nem megengedett, azaz a Vevőinkhez a legjobb terméknek kell kerülnie, a legjobb kiszolgálás mellett.
Nem lehet nem észrevenni az Önből áradó eltökéltséget, a maximalizmusra való törekvést, és mindenekelőtt a nagyfokú lelkesedést. Jól érzem?
Valóban, nem csak a magam nevében, de az egész csapatom nevében mondhatom, hogy nagy reményeket fűzünk az UMG MICRO-hoz, hiszen saját gyermekünk a gyártóberendezés és technológia kifejlesztésétől kezdve magáig a fizikai termékig. Külön köszönet illeti azon Partnereinket is, akik visszacsatolásukkal segítették munkánkat.
Az említett kukoricára és napraforgóra ajánlott starter műtrágyákon kívül ha jól tudom, további tagja is vannak a termékcsaládnak.
Szükségét láttuk egy magas makroelem hatóanyagtartalmú termék kidolgozásának is, így született meg az UMG MICRO StarterMax, mely 10 % N-t, és 46 % P-t tartalmaz. Ezen kívül elkészült a búza startere, az UMG MICRO TriticaStart, valamint a repce startere az UMG MICRO BrassicaStart. Ez utóbbiak több helyen kerültek kísérletekbe, eddig is roppant látványos eredményeket mutatva.
 
Most az év végének közeledtével a jövő évi szezonra legyártott árumennyiség terhére nagyon kedvező feltételekkel biztosítunk elővásárlási lehetőséget Termelőink részére.