Tavaszi startertrágyázás átgondoltan:komplex tápanyag-utánpótlási technológia magyar gyártótól, magyar földre

2015. Márc. 3. 09:07

A tavaszi vetési időszakban az egyik legfontosabb tényező, hogy a talajba juttatott tápanyagok felvétele megfelelő mértékű, és intenzív legyen, hiszen a jó start megalapozza a vegetációs stabilitást, ami később kihat a terméshozamra is. 

 
 
A tápelemek anyagáramlása a kezdeti gyökérfejlődés időszakában mérsékelt lehet, így a korábban kiadott foszfor adagok feltárásához nincs megfelelő gyökértevékenység, ill. kora tavasszal a mikroorganizmusok is alacsony aktivitással működnek.

Jogos kérdés, hogy mivel tudjuk segíteni a tápelemek gyökéren keresztüli anyagáramlását, a csíranövény élettevékenységét?
 

2015-ben, a Talajok nemzetközi évében az ENSZ is fokozottan felhívja a figyelmünket arra az egyre jelentősebbé váló problémára, hogy a talajaink szerves anyag tartalma, így azok termőképességének csökkenése aggasztó méreteket ölt.
 
A megoldás a talajéletet javító Rizodyne talajaktivátor, amely a szerves hatóanyagai (aminosavak, fehérjék, cukrok, szerves savak, vitaminok) által növeli a talajbiológiai aktivitást a talajban, a csírázó mag környezetében.
A talajtermékenység erősítésével a gyökér közeli aktív, nagyobb mikróbaszámú réteg (rizoszféra) szélességét növeli. Ez azért fontos, mert ennek segítségével a tápanyagokat jóval könnyebben, és nagyobb mennyiségben tudja felvenni a növény!
 
 I.   A Rizotec NPK műtrágyacsalád 2 csoportja, az egyedi összetételű Rizotec NPK, és a kukorica, napraforgó valós makro- mezo- és mikroelem igényéhez igazodó növényspecifikus Rizotec NPK egyaránt tartalmazza szerves anyagokkal ellátott a Rizodyne talajaktivátort.
 
A termékcsalád további egyedülálló tulajdonsága, hogy a mikroelemek nem fémsók, hanem részben komplex, a cink EDDHSA kelát kötésben vannak jelen benne, elősegítve azok folyamatos felvételét, meggátolva a lekötődésüket a talajban.
 
 
 
1. Egyedi összetételek:
 
A termelő igényére szabható, az adott növénykultúra tápanyag igénye és a talaj tápanyag szolgáltató képessége szerint összeállított egyedi Rizotec NPK gazdaságos és környezetkímélő megoldást kínál a tavaszi startertrágyázásra, hiszen csak annyi tápanyagot juttatunk ki vele, amennyi feltétlenül szükséges és ami hasznosul! Amennyiben Ön rendelkezik talajvizsgálati eredménnyel, érdemes igénybe venni a Rizotec Szaktanácsadó Programunk nyújtotta előnyöket, és testre szabott, egyedi receptúra alapján legyártatni cégünkkel – már akár 2 tonna mennyiségtől - tavaszi starter műtrágyáját!

Rizotec Szaktanácsadó Programunk idén új funkcióval bővült!

A személyre szabott szaktanácsadáson túl az országban elsőként már gazdaságossági számítással is segítjük a növénytermesztők munkáját annak érdekében, hogy a tápanyagellátásra fordított összegből minél nagyobb hasznot realizáljanak. Támogatva ezzel a még hatékonyabb gazdálkodást!
 
         Hívja szaktanácsadói információs vonalunkat: 06-30-566 5386
 
2. Növényspecifikus összetételek:
 
A Rizotec NPK műtrágyák másik nagy csoportja a talajvizsgálati adatok szükségessége nélkül, mindenki számára elérhető kukorica- és napraforgó specifikus összetételek, melyek az adott növény ezen tápelemek iránti érzékenysége alapján, kifejezetten a magyar termőhelyi viszonyokra kerültek kialakításra.
 
A Rizotec NPK kijuttatásával:
 
- a gyökér közelében friss műtrágya hatást biztosítunk,
- az erőteljes gyökér erősítő hatóanyagokkal növeljük a kultúrnövény aszálytűrő képességét,
- teljes, harmonikus tápelem sorral kiegyensúlyozott tápanyag-ellátást nyújtunk növényeinknek.
 
A kukorica esetében a fenológiai lemaradást gátló cink mikroelem tartalmú Rizotec NPK használatát ajánljuk, mellyel elkerülhető a foszfor-cink antagonizmus miatt kialakult foszfortúlsúlyból eredő növekedési erély csökkenés és gátolt szemtelítődés.

A napraforgó számára a bór mikroelem túlsúlyos Rizotec NPK az ideális választás, mellyel támogatjuk a gyökeresedést, termésképzést, egészséges tányérok kifejlődését.
 
 II.  A kukorica és napraforgó kezdeti fejlődési szakaszának tápelem szükségletét a vetéssel egy menetben, közvetlenül a mag mellé kis dózisban kijuttatható, komplex hatóanyag tartalmú mikrogranulátummal érdemes biztosítani.
 
Ilyen a Rizodyne talajaktivátor tartalmú UMG MICRO mikrogranulált startercsalád, melynek kimagasló agrotechnikai hatása abban jelentkezik, hogy a csíranövény kezdeti növekedése robbanásszerű gyorsasággal történik.
 
Az UMG MICRO használata:
 
- gyors, dinamikus kelés erőteljes gyökérnövekedést eredményez,
- a betegségekkel szemben fokozottan ellenálló növényünk
- jól fogja bírni a szárazságot, a stresszt,
- és hamar kinő a rovarkártevők foga alól.
 
Összefoglalva elmondható, hogy a Fertilia saját gyártású és fejlesztésű termékeivel nem csupán műtrágyáznak partnereink, hanem komplex, átgondolt tápanyag-utánpótlást végeznek.
 
Az általunk kínált megoldásokkal a növények tápanyagigényét maximálisan ki tudjuk elégíteni, gazdaságosan.
 
A létfontosságú tápelemek mellett Rizodyne talajaktivátorral, szerves keláttal jól ellátott tavaszi kultúrák magasabb terméseredményt és jobb beltartalmi mutatókat, jobb minőséget produkálnak, ami a gazdánál jelenik meg plusz jövedelemként.