Szántóföldi repce és őszi búza bemutató

2013. Máj. 23. 12:50

 
Szeretettel meginvitáljuk Önt 2013. május 31-én pénteken a "Starter műtrágyázási kísérletek repcében és őszi búzában" témájú rendezvényünkre Lengyeltótiba.

 
Program:
 
9.30 – 10.00    Gyülekezés, regisztráció
 
10.00 – 10.15   Megnyitó
                         A rendezvényt megnyitja a cég ügyvezetője: Simon Péter
 
10.20 – 10.55  A beállított kísérletek, eredmények ismertetése   
                        Előadó: Nagy Margit – Fertilia Kft, Fejlesztési vezető
 
11.00 – 11.15  A táblákon alkalmazott agrotechnikáról
                        Előadó: Bognár István - Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar, Egyetemi tanársegéd
 
11.30 – 13.00  Repce és búza kísérleti parcellák megtekintése
 
13.00 -             Ebéd
                        Kötetlen szakmai konzultáció
 
A rendezvény előzménye:
 
2012-ben a Fertilia Kft., a Väderstad Kft. és a gödöllői Szent István Egyetem Gépészeti kara között hármas együttműködésről történt megállapodás műtrágya kijuttatási és hatékonysági vizsgálatra.  Bognár István családi gazdálkodó Lengyeltóti - Balatonboglár térségében lévő szántóin indultak az őszi vetésű repce és búza kultúrában  starter műtrágyázási kísérletek.
 
A kísérletek célja kettős. Egyrészt a Gazdálkodó által új beruházásként a termelésébe kerülő  Rapid 300 C Väderstad gyártmányú vetőgép üzemelés közbeni paramétereinek optimalizálása, hatékonyság vizsgálata. Másrészt vizsgáljuk a Fertilia Kft. műtrágyáinak, a Gramix NPK és az UMG MICRO mikrogranulált starter család Starter Max, BrassicaStart és TriticaStart tagjainak külön-külön és kombinált kijuttathatóságát, a kívánt dózis pontos beállíthatóságát és nem utolsó sorban a vetéssel egy menetben kijutatott tápanyagok hasznosulását.
 
Az őszi felvételezések, szemlék igen pozitív képet mutattak mindkét kultúrában. A repcében különösen kiemelkedő a kontroll területhez képesti starter hatás érvényesülése, ami a 2-3 hetes vetésidő lemaradás behozásában, a növény erősebb habitusában nyilvánult meg.
Utóbbi alatt értendő a nagyobb méretű levél- és gyökérhosszúság, a gyökérátmérő, gyökérnyak átmérő, valamint az állomány magassága.
A télből a tavaszba jó kondícióval ment az állomány, erőteljesen fejlődő, sok oldal elágazású, becőkkel telt növényt lehetett látni a május eleji határszemlén.
 
Meghívjuk azon tisztelt Partnereinket, akik a tavaly novemberi rendezvényünkön már tanúi voltak az eredményeknek, s azokat akik az őszi vetésű növények technológiai intenzifikálását tervezik a jövőben.
 
Helyszín: Lengyeltóti Városi Művelődési Ház és Könyvtár (Lengyeltóti, Rákóczi u. 22.)
 
Részvételi szándékát kérjük, legkésőbb 2013. május 28. kedd 16 óráig jelezze felénk az alábbi elérhetőségek valamelyikén:
 
Tel.: +36-22/572-059 E-mail: nagy.margit@fertilia.hu
 
Megjelenésére számítunk!