Repcetermesztés

2016. Aug. 29. 11:48

Hazánkban 150 éve termesztett olajnövény a repce, amelynek főként az őszi változata terjedt el nálunk. Termésszintje 1,5-4,5 t/ha talajadottságoktól, agrotechnikától és leginkább időjárástól függően. Mára 300-350 ezer hektáron termesztjük évente. 

Minden esztendőben nagy probléma az őszi kiritkulás, ami akár az állomány 20%-át is érintheti. A kiritkulás okai ősszel leginkább a káposztarepce kártevői és a megkésett vetés. Ezért a megfelelő vetésváltást mindenképpen tartsuk szem előtt! Vetése mindenképpen borsó vagy őszi gabona után essen, mert a jó minőségben elvégzett talaj előkészítéséhez idő kell. Ezekkel az előveteményekkel körülbelül 4-6 hetünk áll rendelkezésre a megfelelő, jól ülepedett aprómorzsás vetőágyat előkészíteni állományunk számára. Vetésének optimális ideje augusztus végére- szeptember eleje, ha ebben az időintervallumban vetünk, elkerülhetjük azt, hogy túl- vagy alulfejletten menjen a télbe.

A repce tápanyag ellátása kulcsfontosságú a tervezett termésszint elérésében, harmonikus tápanyagellátást igényel.  Fontos, hogy úgy válasszuk meg a műtrágya összetételt, hogy a repce hiánytüneteit elkerüljük, amire „éhes” a növény, azt megadjuk számára. A repce tápanyagigénye nagy, még a tél beállta előtt megfelelő fejlettségi szintet kell elérnie. 3 t/ha feletti terméshozamok esetében a makro tápelemek hatékonysága a mezo- és mikroelemek ellátottságától nagymértékben függ. A kezdeti fejlődést, gyökeresedést a foszfor határozza meg. Válasszunk olyan műtrágyát, amelyben a foszfor jól oldódó formában van jelen, könnyen felvehető a repce számára. A megfelelő tápanyagarány biztosítása mellett a vegetációs periódushoz igazított nitrogén, kén és bór adagolása is meghatározó jelentőségű.

A nitrogén a termésképzésben játszik döntő szerepet, a kén növeli a zöldtömeget, a klorofill tartalmat, ill. növeli a nitrogén felvétel hatékonyságát. A bór a gyökér és szállítószövetek kialakításában, a virág- és termésképzésben segít. A mikroelemek közül a cinknek, a mangánnak, a vasnak és a réznek van még fontos szerepe a repce fehérje és auxin anyagcsere folyamataiban, a növényi enzimek működésének szabályozásában.

A harmonikus tápanyag ellátás elvét követve javasoljuk a repce igényére szabott Gramix NPK termékcsaládunk használatát, mely különösen hatékony formulája révén a növényi anyagcsere folyamatokban jelentős szerepet tölt be. Abban az esetben, ha a vetőgép konstrukció lehetővé teszi, a vetéssel egymenetű UMG MICRO BrassicaStart mikrogranulált starter műtrágyával kombinálva juttassuk ki.
 
Kísérletek igazolják, hogy a repce átlagos állomány magassága akár 80 %-kal magasabb is lehet a Rizodyne talajaktivátort tartalmazó Gramix Rizotec NPK és UMG MICRO BrassicaStart használatával.

Ezt a felhasználói tapasztalatok is igazolják:
 
„A repcém az előző évekhez képest határozottan szebb, egészségesebb volt, homogén repceállományt kaptunk a Gramix Rizotec NPK műtrágyának köszönhetően” Bába Miklós, Tömörkény

Elmondhatjuk, hogy az őszi káposztarepce a fentiek alapján sem egy könnyen termeszthető kultúrnövényünk, mégis kedvelt hazánk vetésforgóiban. Talán a repcére a legigazabb az, hogy ha kellő odafigyeléssel termesztjük, a ráfordított idő és energia többszörösen megtérül.