Box not found in this language.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön elsők közt a legújabb műtrágyázási megoldásokról, újdonságokról!

Repcetermesztés

2016. Aug. 29. 11:48

Hazánkban 150 éve termesztett olajnövény a repce, amelynek főként az őszi változata terjedt el nálunk. Termésszintje 1,5-4,5 t/ha talajadottságoktól, agrotechnikától és leginkább időjárástól függően. Mára 300-350 ezer hektáron termesztjük évente. 

Minden esztendőben nagy probléma az őszi kiritkulás, ami akár az állomány 20%-át is érintheti. A kiritkulás okai ősszel leginkább a káposztarepce kártevői és a megkésett vetés. Ezért a megfelelő vetésváltást mindenképpen tartsuk szem előtt! Vetése mindenképpen borsó vagy őszi gabona után essen, mert a jó minőségben elvégzett talaj előkészítéséhez idő kell. Ezekkel az előveteményekkel körülbelül 4-6 hetünk áll rendelkezésre a megfelelő, jól ülepedett aprómorzsás vetőágyat előkészíteni állományunk számára. Vetésének optimális ideje augusztus végére- szeptember eleje, ha ebben az időintervallumban vetünk, elkerülhetjük azt, hogy túl- vagy alulfejletten menjen a télbe.

A repce tápanyag ellátása kulcsfontosságú a tervezett termésszint elérésében, harmonikus tápanyagellátást igényel.  Fontos, hogy úgy válasszuk meg a műtrágya összetételt, hogy a repce hiánytüneteit elkerüljük, amire „éhes” a növény, azt megadjuk számára. A repce tápanyagigénye nagy, még a tél beállta előtt megfelelő fejlettségi szintet kell elérnie. 3 t/ha feletti terméshozamok esetében a makro tápelemek hatékonysága a mezo- és mikroelemek ellátottságától nagymértékben függ. A kezdeti fejlődést, gyökeresedést a foszfor határozza meg. Válasszunk olyan műtrágyát, amelyben a foszfor jól oldódó formában van jelen, könnyen felvehető a repce számára. A megfelelő tápanyagarány biztosítása mellett a vegetációs periódushoz igazított nitrogén, kén és bór adagolása is meghatározó jelentőségű.

A nitrogén a termésképzésben játszik döntő szerepet, a kén növeli a zöldtömeget, a klorofill tartalmat, ill. növeli a nitrogén felvétel hatékonyságát. A bór a gyökér és szállítószövetek kialakításában, a virág- és termésképzésben segít. A mikroelemek közül a cinknek, a mangánnak, a vasnak és a réznek van még fontos szerepe a repce fehérje és auxin anyagcsere folyamataiban, a növényi enzimek működésének szabályozásában.

A harmonikus tápanyag ellátás elvét követve javasoljuk a repce igényére szabott Gramix NPK termékcsaládunk használatát, mely különösen hatékony formulája révén a növényi anyagcsere folyamatokban jelentős szerepet tölt be. Abban az esetben, ha a vetőgép konstrukció lehetővé teszi, a vetéssel egymenetű UMG MICRO BrassicaStart mikrogranulált starter műtrágyával kombinálva juttassuk ki.
samsun sex shop samsun sex shop samsun sex shop samsun sex shop samsun sex shop samsun sex shop malatya sex shop
 
Kísérletek igazolják, hogy a repce átlagos állomány magassága akár 80 %-kal magasabb is lehet a Rizodyne talajaktivátort tartalmazó Gramix Rizotec NPK és UMG MICRO BrassicaStart használatával.

Ezt a felhasználói tapasztalatok is igazolják:
 
„A repcém az előző évekhez képest határozottan szebb, egészségesebb volt, homogén repceállományt kaptunk a Gramix Rizotec NPK műtrágyának köszönhetően” Bába Miklós, Tömörkény

Elmondhatjuk, hogy az őszi káposztarepce a fentiek alapján sem egy könnyen termeszthető kultúrnövényünk, mégis kedvelt hazánk vetésforgóiban. Talán a repcére a legigazabb az, hogy ha kellő odafigyeléssel termesztjük, a ráfordított idő és energia többszörösen megtérül.