Őszi tarlóbontás

2014. Aug. 21. 11:59

Költséghatékony tápanyag gazdálkodás tervezésekor célszerű számításba venni a tarlón maradt gyökér és szármaradványok hatóanyagait. Ezek csak jó talajszerkezet és megfelelően aktív talajélet esetén állnak rendelkezésre, csak ekkor tudnak költségcsökkentő hatást gyakorolni. 
 


A bontásban is résztvevő talajlakó baktériumok száma a kemikáliák használata miatt drasztikusan is csökkenhet. Ha a szármaradványok ezek hiányában rothadásnak indulnak, nem lesz feltárt hatóanyag. Ugyanakkor áttelelő közeget biztosít a kártevőknek, kórokozóknak.
 
A C:N arány a tarlómaradványokban rossz, így a bontóbaktériumok a talajban található nitrogént használják el, elvonva az esetlegesen már ott növekvő növényektől. Átmenetileg immobilizálják, csökkentik a felvehető nitrogén mennyiséget, ez az ún. pentozán hatás.
 
A FertiSol Celludone ezt a pentozán hatást szünteti meg nitrogén tartalma révén. A benne található szerves vegyületek a szármaradványokra, tarlóra való kijuttatáskor jó táptalajt biztosítanak a mikroorganizmusoknak, így segítik a lebontási folyamatokat.
 
Fertisol 21 Celludon - Szerves anyag kiegészítésű folyékony nitrogén műtrágya

 
Hatóanyag tartalma:

Összes nitrogén (N): 21 m/m %
Ammónium nitrogén (NH4): 5,25 m/m%
Nitrát nitrogén (NO3): 5,25 m/m%
Amid nitrogén (NH2): 10,5 m/m%
Szerves nitrogén: 1 m%
Kálium: 2,1 m%
CaO : 0,28  m%
Szerves anyag: 14 m% (aminosavak, fehérjék, vitaminok)
 
Felhasználási technológiája:

Alaptrágyaként használható ősszel, – szántás előtt kipermetezve - szárbontásra nagy mennyiségű szármaradványt hagyó kultúrák után 50-150 kg/ha dózisban.
A tarlóbontás céljából kijuttatandó műtrágya dózisát a gyökér- és szármaradványok mennyisége határozza meg. Általában 8 -10 kg N/1 t gyökér + szármaradvány/ha.

 
Kisebb gyökér- és szártömegű növényekre (repce, búza) javasolt dózis: 50–100 liter /ha
Nagyobb gyökér- és szártömegű növényekre (kukorica, napraforgó) javasolt dózis: 100-200 liter /ha

búzára – 15 kg N /ha  -  70 kg/ha
kukoricára – 33 kg N /ha  - 160 kg/ ha
napraforgóra – 52 kg N /ha - 250 kg /ha

 
„2013 tavaszán a Kukorica Termésversenyen Országos I. helyezést elért parcellán talajvizsgálat alapján meghatározott, egyedi összetételű Gramix NPK műtrágyát, a vetéssel egy menetben UMG MICRO ZeaStartot szórtunk ki, a nitrogén fejtrágyázást vetéssel és sorközműveléssel egy menetben folyékony FertiSollal valósítottuk meg.” - Kardos Ferenc családi gazdálkodó, Kardos Farm Kft, Hajdúböszörmény
 

Kérdése van? Szívesen segítünk: hívja szaktanácsadónkat, aki a hét minden napján azonnali segítséget nyújt Önnek: 06-30-566-5386