Hogyan takaríthatnak be a több termés mellett több támogatást...

2023. Febr. 5. 11:00

Hogyan takaríthatnak be a termelők a több termés mellett magasabb összegű támogatást? 



 
Az AÖP-ben (Agrár Ökológiai Program) való részvételről évente kell majd nyilatkoznia a termelőnek az egységes kérelem benyújtásakor. Annak a gazdálkodónak, aki az AÖP-ben való részvétel mellett dönt, minden egyes művelési ág tekintetében el kell érnie a 2 pontot. A pontok megszerezhetőségének feltételeit az AÖP a különböző művelési ágak esetén az ún. „Választható jó gyakorlatok” fejezetben részletezi.

A növény –és talajkondícionálók tekintetében a feltételek az alábbiak:
„A szántóterületek legalább 50 %-án talajkondicionáló, növénykondicionáló vagy N-megkötő készítmények alkalmazása -- 1 pont”
 
A tartós hatású Karbamid műtrágya tekintetében a feltételek az alábbiak:
„Karbamid műtrágya azonnali bedolgozása, illetve folyékony karbamid esetén inhibitor alkalmazása a kijuttatás során -- 1 pont”
 
 
Az idén bevezetett új agrár-támogatási rendszer, a műtrágyák új engedélyezési szabályai, a mezőgazdasági termelésben egyre inkább megkövetelt környezetvédelmi, fentarthatósági és hatékonysági szempontok tették szükségessé, hogy a FERTILIÁ-ban már az előző években elkezdett termék-és gyártási fejlesztési folyamatok engedélyezett termékek formájában is megjelenjenek. Az új elvárásoknak tökéletesen megfelelő saját fejlesztésű és gyártású műtrágyák „RIZO” kiegészítéssel kerültek engedélyeztetésre a „növény-és talajkondícionáló készítmény” kategóriában.  
Mitől lesz „RIZO” egy termék? A kulcs a „Rizodyne”! Ez a FERTILIA által kifejlesztett kondícionáló készítmény szerves anyagokat (aminosavakat, hormonokat, cukrokat, szerves ként, stb.) tartalmaz, melynek köszönhetően talajba juttatva laboratóriumi mérések szerint a talaj mikrobiális aktivitását több 100-szorosára képes emelni! A FERTILIA által kidolgozott gyártási technológiáknak köszönhetően sikerült a piacon egyedülálló módon a széles körben használt makroelem tartalmú műtrágyákat felruházni a „Rizodyne” tulajdonságaival, úgy, hogy azok „Rizodyne”-t is tartalmaznak.
Engedélyezett új saját fejlesztésű és saját gyártású termékeink:
„talajkondicionáló készítmény” kategóriában:
 
  • RizoTec NPK: Rizodyne + mikro- és makroelem tartalom
  • UMG RizoStart: Rizodyne + mikro- és makrelem tartalmú mikrogranulátum
 
„növény-és talajkondicionáló készítmény”   kategóriában:
 
  • Rizodyne: szervesanyag + mikroelem tartalom
  • FertiSol Rizo: Rizodyne + kén tartalmú N-oldat
 
Fenti termékek - amellett, hogy teljes értékű-és mennyiségű makroelemeket is tartalmaznak a magasszintű növénytáplálás elvárásainak megfelelően - kiválóan alkalmasak a talaj mikrobiológiai életének fenntartására. ill. növelésére.
Ennek köszönhetően:
  • javul talajaink szerkezete, levegőzöttsége és vízmegtartó képessége
  • gyorsul a növény-és szármaradványok lebontása
  • nő talajaink szervesanyag tartalma
  • megvalósul a „fentarthatóság” elve
  • több, magasabb minőségű termés takarítható be
 
inhibitor használata karbamid műtrágya  használatakor:
 
UReal 46: inhibitált karbamid 46% N tartalom
 
  • kiszórás után nem illan el, nem mosódik ki a talajnedvességgel = nincs N veszteség - ellentétben más N műtrágyákkal
  • gabona fejtrágyának is alkalmas
  • magasszintű növénytáplálás
  • fentartható és gazdaságos, mivel a megvásárolt N mennyiség teljes egészében hasznosul a növény számára
  • általában a legolcsóbb N hatóanyag
Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a jó minőségű, bőséges termés egyik alapfeltétele a kiegyensúlyozott, a talaj-és a termesztett növényeink igényeinek megfelelő tápanyag ellátás. Ez csak a megfelelő minőségű és mennyiségű makro- (NPK), mezo- (Ca, S) és mikro- (Fe, Cu,Zn,stb.) elemek használatával érhető el. A különböző „kondicionáló” termékek csak segíteni tudják a talajban és a növényekben zajló tápanyag hasznosulási folyamatokat, de nem helyettesítik azokat!
A FERTILIA engedélyezett „RIZO” termékei egyszerre nyújtanak megoldást a teljeskörű tápanyagvisszapótlásra, valamint a talajok „kondícionálására”!
A „RIZO” termékek így biztosítják – a piacon egyedül álló módon – azt, hogy a szükséges és optimális tápanyag ellátás mellett az AÖP-ben való részvételhez szükséges pontokat is megszerezzék a termelők, vagyis nemcsak, hogy bőséges termést, hanem egyidejűleg magasabb összegű támogatást is „betakaríthatnak”!

További részletekekért, ajánlatért keressen minket alábbi elérhetőségeinken:
Simon Péter: ügyvezető, értékesítés
Tel.:  +36 30 377 5666
e-mail: simon.peter@fertiliatrans.hu
 
Botka Beatrix: értékesítés
Tel.: +36 70 795 7358
e-mail: botka.beatrix@fertiliatrans.hu
www.fertilia.hu
Fertilia.hu | Facebook