Fenntarthatóság a világban és hazánkban

2015. Jún. 6. 20:33

2015. június 3.-án FENNTARTHATÓSÁG – közös felelősségünk a Kárpát-medencében címmel megtartott jubileumi konferencia keretében a környezetvédelemről, a környezeti nevelésről, a természeti tőke értékeiről, a globális fenntarthatósági problémákról is szó esett, valamint a tudatos életmód fontosságára is felhívták a figyelmet.
 


A környezetvédelem a fenntartható fejlődés egyik fontos eleme, amit érdemes már gyermekkorban megtanítanunk utódainknak.
 
Egyre pazarlóbb világunkban vannak, akik már a másnapos kenyeret kidobják és vannak, akik éheznek. Ez a fajta kettősség elgondolkodtató! 

 
 
Az éhezés sajnos nem is áll tőlünk olyan messze. Hazánkban az időszakosan éhező gyerekek száma elérheti a 200 ezer főt.  Ezzel szemben a magyar családok átlagosan 100 kg élelmiszert dobnak ki évente. Beszédes és egyben megdöbbentő adat, hogy kb. 2,7 millió magyar család esetén ez mekkora mennyiségű, feleslegesen kidobott étel.
Egy kis odafigyeléssel, a környezetünk védelmével, a tudatos, kevésbé pazarló, átgondolt és egészségtudatos fogyasztással (kevesebb feldolgozott étel, több szezonális és hazai zöldség- gyümölcs fogyasztása) sokat tudunk tenni a fenntarthatóságért mi magunk is.
 
Az egyre növekvő népesség miatt –a jelenlegi 7,3 milliárd főhöz képest 2050-re 2,2 milliárddal többen leszünk- nehéz az emberiség óriási éhségét kiszolgálnia világszinten az agrárszektornak. Figyelembevéve azt, hogy drasztikusan apadnak nem megújuló erőforrásaink, mint az energia, a vízkészletek, és a termőföld, ez fenntartható fejlődési szemlélet hiányában lehetetlen küldetés.
 
A hatékonyság fokozása a környezetvédelmi szempontok figyelembevétele mellett a tápanyag-utánpótlás területén is az egyik fő fejlesztési irányvonal.

Az okszerű, talajvizsgálati eredményeken alapuló, az adott talaj összetétele és a termeszteni kívánt kultúra igénye szerinti tápanyagellátás jelenleg a legkorszerűbb műtrágyázási megoldást jelenti. Ezzel csak annyi műtrágyát juttatunk ki, amire a növénynek valóban szüksége van, se többet, se kevesebbet.

A Fertilia Kft. legújabb fejlesztései a talajállapot megóvására, a talajtermékenység fokozására irányulnak, hiszen legfontosabb termelőeszközünk a talaj, amin jót és jól kell tudnunk termelni. Fontos, hogy az elkövetkezendő nemzedékein számára megőrizzük az agrárélet legfontosabb elemét, a talajt.
 
A talaj élő anyag, milliárdnyi mikroorganizmus található benne. Ha számukra hasznos táplálékot adunk szerves hatóanyagokkal, akkor fokozhatjuk élettevékenységüket. Ilyen a Fertilia egyedülálló fejlesztésű Rizodyne talajaktivátora, ami a vetéssel egy menetben, közvetlenül a mag mellé kijuttatva a rizoszférában, a gyökérzónában fejti ki hatását - megnövelve a talajtermékenységet elősegíti a tápanyagok gyorsabb és hatékonyabb felvételét a növény gyökerein keresztül. Megsokszorozza a műtrágya hatásfokát! Az élettel teli, erős, ellenálló növényzet előnyét végig megtartja a vegetáció során, és ez a terméseredményekben is megmutatkozik. 

Összefoglalásként elmondhatjuk tehát, hogy a fenntartható mezőgazdaságban fontos, hogy teret adjunk az olyan innovációs tevékenységeknek, fejlesztéseknek és ötleteknek, amelyek segítségével hatékonyan lehet megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszert előállítani.