Az őszi gabona lombtrágyázása folyékony FertiSollal

2015. Márc. 10. 14:04

Az őszi gabona tavaszi műtrágyázásánál ezúttal a folyékony műtrágyák előnyeit vesszük górcső alá. Egy kevésbé csapadékos tavaszon probléma lehet eltalálnunk az ideális műtrágyázás időpontját szilárd műtrágyák esetében. A folyékony műtrágyák előnye ezzel szemben az, hogy nagyon minimális csapadékkal (akár a reggeli harmattal) rögtön a gyökérzónába tudjuk juttatni.

 
A gazdák egy része már télen megveszi a következő évre tervezett műtrágyát, amelytől nem könnyű eltérni. Az időjárás azonban felboríthatja a terveinket már a szezon kezdetén. Egy kevésbé csapadékos tavaszon sokkal nehezebb eltalálnunk az ideális műtrágyázás időpontját egy szilárd halmazállapotú anyaggal. Hagyatkozhatunk a hajnali deres időszakra, de ez nem mindig elegendő.

A folyékony halmazállapotú műtrágyák egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy 20-30%-a levélen keresztül is felszívódik és nagyon minimális csapadékkal (akár a reggeli harmattal) rögtön a gyökérzónába kerül, ahol azonnal felvehetővé válik a növény számára. Gyakorlatilag nincs oldódási idő.

Ilyenek a Fertilia Kft. FertiSol mezo- és mikroelem kiegészítésű folyékony nitrogén tartalmú műtrágyái.
 
Fertisol 28
Fertisol 21 + 0,3 Cu + 0,15 S
Fertisol 24 + 0,3 Ca + 0,15 Mg + 0,2 S
Fertisol 17 + 2 P + 0,2 Cu + 0,1 S
Fertisol 24 + 3 S
Fertisol 21 + 0,3 B
Fertisol 24 + 0,5 Zn + 0,26 S
FertiSol Celludone
 
Három nitrogénformájának köszönhetően (amid, ammónia, nitrát) hatása nem csak gyors, hanem tartós is. A tenyészidőszak alatt folyamatosan biztosítja a N- ellátást a növények számára. A termék homogenitásából adódóan a legegyenletesebb kijuttatás érhető el vele, aminek eredménye a jobb szóráskép. Gyorsan kötődik a talaj kolloidokhoz és nem illan el. Gyorsabban hat, mint a szilárd forma. Használata gazdaságos, mivel egységnyi hatóanyagra vetített ára a legalacsonyabb. Környezetkímélő, nincs tárolási, kijuttatási veszteség, mivel zárt rendszerben történik a mozgatása. Valamint ami az egyik legfontosabb, hogy növényvédelmi technológiákkal összeköthető, egy menetben elvégezhető a kijuttatásuk.