A Rizodyne talajaktivátor szerepe a repce- és búzatermesztésben

2013. Aug. 26. 10:35

A sikeres repce- és búzatermesztést, annak jövedelmezőségét, a megalapozott termésbiztonságot alapvetően a fajta, genetikai háttér, a környezeti hatások, és a termesztés technológia határozza meg.
Lényeges kérdések, hogy: Milyen műtrágyára van szükség adott termőhelyen termelt növénykultúráknak, mekkora dózisban és hogy mikor jutassuk azt ki?
 
 

A fenti kérdés megválaszolásában nagy jelentősége van a talaj- és növényvizsgálatoknak.
 
A minőségi termesztéshez, a hozamok növeléséhez egyidejűleg több feltételnek kell teljesülnie:
 
- talaj aktuális tápanyag ellátottságának ismerete
- a növény fajlagos tápelem igényéhez igazodó kiegyensúlyozott tápelem ellátás
- megfelelő talajtermékenység
 
A 2013-as őszi szezon újdonsága a Fertilia Kft. saját fejlesztésű Rizodyne talajaktivátorral kiegészített prémium gramix NPK termékeinek megjelenése, valamint az UMG MICRO BrassicaStart és TriticaStart mikrogranulált starter műtrágyája, melyekkel a talajtermékenységet erősítjük, azáltal, hogy fokozzuk az un. „rizoszféra hatást”, növeljük a gyökér közeli aktív réteg szélességét.
Rizoszférának azt a talaj-gyökér határréteget értjük, amelyben jóval nagyobb a mikrobiológiai aktivitás, mint a gyökértől távolabbi rétegekben. A gyökérben és környezetében található mikroorganizmus-populáció kialakulását azok az energia gazdag tápanyagok teszik lehetővé, amelyek a gyökérből és az odajutatott szerves anyagokból kerülnek a talajba.
 
Fenti állítás magyarázható azzal a ténnyel, hogy növénytáplálási szempontból kiemelendők azok a folyamatok, amelyek révén a tápanyagok felvehető, oldható formába kerülnek. Ebben fontos szerepet kapnak a talajban élő mikroszervezetek is.
 
A talajban élő mikroszervezeteknek ugyanis 3 fő jótékony hatásuk definiálható a talaj fizikai-kémiai és biológiai tulajdonságainak javításában:
 
1. talajkondícionáló hatás (növényi maradványok, szerves anyagok lebontása, tápanyagok oldékonyságának fokozása, ragasztó-, cementáló hatás)
2. biotrágya hatás ( biológiai nitrogén megkötés, foszfor mobilizálás, mikroelem-dúsulás)
3.„bio-peszticid” hatás (növekedés-szabályozó anyag képzés, vaskelát képzés, gyors szaporodó képesség)
 
A pici, parányi élőlények többsége külső tápanyagforrás, szerves, összetett anyagok nélkül nem életképes a talajban. Csak nagyon kevés olyan szervezet van, ami szervetlen anyagokból saját testét felépítő anyagokat önállóan elő tud állítani.
 
A Rizodyne talajaktivátor hatóanyagai révén egyrészt növeli a talaj élő mikroszervezeteinek számát, s ezáltal a talajaktivitást, másrészt a vele együtt kijutatott ásványi tápanyagok felvehetőségét intenzifikálja.
 
A Rizodyne talajaktivátor hatóanyagai jelentős mértékben hozzájárulnak a kezdeti intenzív gyökérfejlődéshez, ami az alábbi faktorokkal függ össze:
 
- Olyan szerves vegyületeket (cukrok, aminosavak, fehérjék) tartalmaz, amely a talaj élő szervezetei számára táplálék forrást jelentenek, s ezáltal erőteljessé válik azok (baktériumok, gombák, stb.) gyors szaporodása. A talaj mikrobiológiai aktivitásának növekedésével intenzívebb lesz a növény tápanyag felvétele.
 
- Az aminosavak széles skáláját tartalmazza, melyeknek számos pozitív hatás -komplex képzés révén a mikroelemek felvételét gyorsítja, kiemelt mennyiségben van jelen az aszparaginsav és a glutaminsav, amelyek fontos fehérje alkotók, valamint új gyökerek képződését serkenti- tulajdonítható.
 
- A szerves savak, vitaminok (tiamin, riboflavin, pantoténsav, nikotinsavamid, piridoxin, biotin), betain javítják a só- és aszály tűrőképességet, valamint enzim aktiváló, növekedés szabályzó szerepük van.
 
- A szerves kén tartalmú EDDHSA – cink kelát vegyület révén a kezdeti fejlődéshez szükséges cink és kén felvételét intenzifikálja.
 
Elmondható, hogy az ásványi hatóanyagok teljes körét – NPK makro, Ca, Mg, S mezo- és mikro tápelemeket- tartalmazó prémium gramix NPK műtrágyáink Rizodyne talajaktivátor tartalmuk következtében növelik a talaj mikroba számát, ezáltal a javul a talajszerkezet is. Gyökértömeg és gyökérnyak és –szár átmérő növelő hatásuk kihat a növények további fejlődésére, a nagyobb gyökérzet magasabb hozamot indukál, intenzívebb lesz a tápanyag felvétel (mikroszervezetek foszfor feltáró hatása, nagyobb számú ammonifikációt és nitrifikációt segítő baktérium), s az aszálytűrő képessége is megnő a növénynek.
 
Kedvező hatású a vetéssel egy menetben kijuttatható mikrogranulált növényspecifikus UMG MICRO BrassicaStart és UMG MICRO TriticaStart starter műtrágyánk a repce és búza kezdeti fejlődésére.
 
A Rizodyne talajaktivátor kiegészítésű UMG MICRO-val folytatott kísérleteink tapasztalata, hogy a kontrollhoz képest erőteljesebb a gyökérzet fejlődése, nagy a hajszálgyökér képzés intenzitása. Ez azzal magyarázható, hogy a mag és gyökér felszínén élő mikroorganizmusok növekedést serkentő anyagokat termelnek, stimulálják a gyökerek és hajszálgyökerek képződését, ami intenzív gyökérnövekedést eredményez.
Az őszi növény felvételezési számok azt mutatták, hogy a kezelt terület repce állománya átlagosan 46 %-al vastagabb gyökérnyak átmérővel ment a télbe.
 
Termékeinkre kétféle felhasználási módot tanácsolunk:
 
- Magágy előkészítéskor alaptrágyaként bedolgozva a területre.
- Abban az esetben, ha a vetőgép konstrukció lehetővé teszi, a vetéssel egy menetű starter prémium gramix NPK kijuttatást kombinálva UMG MICRO BrassicaStart mikrogranulátummal.
 
A harmonikus tápanyag ellátás elvét követve javasoljuk a Rizodyne talajaktivátorral és a mezo- és mikroelemekkel kiegészített repce és búza specifikus vagy egyedi összetételű prémium gramix NPK műtrágyáink használatát, melyek különösen hatékony formulájuk révén a növényi anyagcsere folyamatokban jelentős szerepet töltenek be.
A jobb hozam és minőség elérése érdekében a kifejezetten a repce és búza igényeire kifejlesztett UMG MICRO BrassicaStart és UMG MICRO TriticaStart mikrogranulált műtrágyát ajánljuk, mely Rizodyne talajaktivátor tartalma által javítja a növények télállóságát a kezdeti nagyobb gyökértömeg, gyökérnyak átmérő és erősebb növény állomány révén.