A magyar kukoricatermesztés sikeréért

2014. Ápr. 17. 19:22

Dalmandon rendezte meg a Magyar Kukorica Klub szakmai rendezvényét, ahol egy teltházas kerekasztal beszélgetésen újszerű vetési megoldásokról, a homogén kukoricaállomány jelentőségéről, és a kezdeti fejlődés fontosságáról is szó esett.

 
 
Partnerünknél, a Dalmand Mezőgazdasági Zrt-nél több, mint 100 gazdálkodó, és agronómiai szakember gyűlt össze abból a célból, hogy egy interaktív eszmecsere, konferencia keretében a kukoricatermesztés bevált és hatékony módszereit megosszák egymás közt.
 
 
"A vízzel való jó sáfárkodás és a hőmennyiség, hőösszeg időbelisége a legfontosabb tényezők a kukoricatermesztésben!"- kezdte előadását Dr. Árendás Tamás.
Felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy olyan talajállapotot kell megteremteni a növény számára, mellyel a vetőmagban rejlő értékek homogén kukoricaállományt tudnak produkálni. 
 
Kulcsár Ildikó, a Mezõmag-Agrárház Kft. agronómiai kereskedelmi igazgatója is felszólalt, aki 2 problémát vetett fel:
Tapasztalatai szerint akár 5-10 %-os eltérés is lehet a szabványos vetőmagok csírázóképességében, ami nem kiszűrhető egyelőre.
A másik probléma, hogy a magyarországon használatban lévő vetőgépek zöme csak a kalibrált vetőmagot tudja precízen elvetni, az osztályozott magot nem, így akár 3-5 %-os különbségek is adódhatnak.
 
Hartmann Imre gazdálkodó beszámolt arról, hogy ő ikersoros vetési technológiát alkalmazott, aminek pozitív eredménye már tavaly megmutatkozott a termés mennyiségében.
 
A jelenlévők abban egyetértettek, hogy a homogén növényállomány elérése a cél minden agrotechnológiai eljárással. A homogén növényállományra közvetlenül ható elem a magágy készítés minősége, a vetés (időbelisége, mélysége, tőszáma) és a vetőmag minősége egyaránt.
 
A starter műtrágya helyes megválasztása is fontos tényező, ugyanis a kezdeti lemaradást a kukorica növény nem fogja tudni behozni később a generatív fázisban.
 
A program zárására, a vetési bemutatóra nem került sor a folyamatos esőzés miatt. 
Ahogy az idő engedi, az elkövetkező napokban vetik el a kukoricát, és juttatják ki a starter és mikrostarter műtrágyát a 6, egyenként 0,6 hektáros területű parcellán.