Tavaszi munkálatok

2016. Márc. 25. 15:59

A szezon kezdetével megmozdult a határ. Szinte minden táblában dolgozik egy, a tavaszi kultúrák magágyát előkészítő gép, vagy a gabonák fejtrányázását végző permetező gépekkel és műtrágyaszórókkal találkozunk. - Botka Beatrix 
 

Őszi gabonák tápanyag utánpótlásában egyaránt használhatunk szilárd vagy folyékony műtrágyákat. Ilyenkor tavasszal mi leginkább a folyékony FertiSol 28-at vagy FertiSol 24+3S terméket használjuk. Ebben az esetben nincs szükség nagy mennyiségű csapadékra, hogy gabonánk fel tudja venni a számára szükséges nitrogén hatóanyagot, mivel levélen keresztül is felszívódik.
 
Ha szilárd műtrágyát választunk törekedjünk arra, hogy olyan időpontban végezzük a kijuttatást, ami után egy viszonylag csapadékosabb időszak következik. A szilárd kijuttatást érdemes korábban megkezdeni, mint a folyékony műtrágya kiszórását.
 
A dél-balatoni térségben azt tapasztaljuk gazdatársaimmal, hogy még mindig magas belvíz földjeinken. Ezért vannak olyan szántott területek, amelyeket szinte lopva, több részletben tudunk elhúzni a magány készítéséhez. Más területeken, ahol ez a probléma nem áll fenn érdemes korán elsimítani a talajt, hogy gátoljuk annak túlzott kiszáradását.
Az időjárási anomáliák okozhatnak meglepetéseket és egy nagyon intenzíven érkező, nagy mennyiségű csapadék könnyen kimoshatja értékes műtrágyánkat.
 
 
 

Bloggereink

Gyüre András
mezőgazdasági mérnök, Mezőkovácsháza
A mezőgazdaság szeretete már gyerekkoromban belém ivódott, ezért nem volt kérdés, hogy az agrárszférában képzelem el a jövőm. tovább

"Mondhatom, hogy a mezőgazdaság szeretete már gyermekkoromban belém ivódott. Kisgyermekként édesapám rengeteg alkalommal magával vitt, ha dolgozni ment, így már akkor lehetőségem nyílt a tanulásra.
 
Számomra még csupán gyermekjátéknak tűnt, hogy beülhetek a traktorokba és hallgathatom amint a felnőttek a gazdálkodásról beszélnek, mégis már akkor rengeteget tanultam ebből. Ahogy idősödtem a játékból komoly feladatok váltak és egyre felelősségteljesebbnek éreztem amit csinálok. Érettségi után nem volt kérdés, hogy az agrárszférában szeretnék elhelyezkedni, így a továbbtanulást a gödöllői Szent István Egyetemen folytattam.
 
2011-ben diplomát szereztem mezőgazdasági mérnök szakon. Azóta saját családi gazdaságunkban szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozom hozzávetőleg 450 ha-on.
 
Úgy gondolom, hogy rengeteget kell még tanulnom erről a szakmáról, de egyszer egy általam nagyra tartott ember azt mondta nekem, hogy "csak akkor nem tanul a gazdász ember többet, ha már nem lesz föld amit megműveljen.” Tehát nem csak a jó pap tanul holtig.
Véleményem szerint van ebben az állításban igazság. Ezt a szakmát tankönyvekből megtanulni nem lehet, minden év mutat valami újat."
Botka Beatrix
növénytermesztő mérnök, Siófok
Hiszem, hogy a föld egy biztos pont az ember életében. Nagyapám tapasztalatát ötvözöm az iskolában tanultakkal. tovább

"Negyedik generációs fiatal gazdaként tevékenykedem legszebb tavunk a Balaton mellett Siófok és Balatonszabadi külterületén. Családi gazdaságunk 70 hektárt foglal magában, melynek 2008 óta vagyok aktív tagja. Kizárólag szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozunk.
 
Kisgyermekként inkább a ló szeretetem volt a nagyobb, de nagyapám szerint a ló már fél mezőgazdaság, így általános iskola után a kaposvári Móricz Zsigmond mezőgazdasági szakközépiskolában kezdtem meg tanulmányaimat, ahol nem csak mezőgazdasági gyakorlatot, hanem érettségit is szereztem. Innen egyenes út vezetett a keszthelyi Pannon Egyetem Georgikon Karára, ahova növénytermesztő mérnöknek jelentkeztem és az itthoni munka mellett végeztem el és diplomáztam le.
 
Ez alatt az idő alatt megfordult bennem a dolog és a növények, a traktorozás lett a legkedveltebb időtöltésem. Bár a ló témáról sem mondtam még le véglegesen.
 
Nagyapám 60 éves tapasztalatait sikeresen ötvözöm az iskolában tanultakkal, de évről évre több és több tapasztalatot szerzek. Az idei évtől egy 350 hektáros gazdaságnak is a kordinátora lettem, amellyel még jobban kinyílik a világ előttem a növénytermesztő szakmával kapcsolatban. A környék legjobb ellenpéldája vagyok a mondásnak, miszerint a mezőgazdaság férfinak való munka.
 
Hiszem, hogy a föld egy biztos pont az ember életében, ahogy a család is. Örömmel tölt el, hogy én ezt mind együtt tudhatom a magaménak."