Növényvédelmi változások

2016. Febr. 15. 08:55


Bizonyára sokan hallottak már arról, hogy a növényvédelemben bizonyos változások történnek, már ami a bürokratikus részét illeti.
Ez a változás minden olyan gazdát érint, akinek mezőgazdaságilag hasznosított területe van és támogatást vesz igénybe. - Gyüre András bejegyzése
 


A törvényi változások még nem véglegesek, de egy biztos: a termelőnek és a növényvédelmi szakirányítónak (növényvédő szakmérnök, növényorvos) szerződést kell kötnie. Hiszen a növényorvos csak annak a mezőgazdasági termelőnek írhat majd vényt, akivel írásos szerződést kötött. A szerződés adatait a növényorvos az adott szakhatóság internetes felületére 15 napon belül köteles feltölteni. Amennyiben változás történik a szerződésben leírtakéhoz képest, azt módosítani kell az internetes felületen is. A szerződés időtartama legalább egy vegetációs időszakra kell, hogy szóljon, ami az elővetemény betakarításától a főnövény betakarításáig tart.
 
A szerződés –többek között- az alábbi adatokat kell, hogy tartalmazza:
  • Növényorvos neve, engedélyszáma
  • A termelő neve, regisztrációs száma, a növényvédőszer megvásárlására jogosító engedélyszáma (abban az esetben, ha ezzel a termelő nem rendelkezik, akkor a szerződésben szerepelni kell, egy a permetezést végző szolgáltató, és annak az engedélyszáma)
  • Növénykultúrák hektárban megadva, helyrajzi számok, blokk-azonosítók
 
A családon belüli szakirányítónak nem kell szerződést kötnie, mivel nem minősül szolgáltatásnak. Ebben az esetben nem kell adatot szolgáltatni sem.
Ha a termelő integrátorhoz kapcsolódik, akkor a szakirányítónak minden egyes termelővel külön szerződést kell kötnie, kivéve, ha az integrátor munkavállalóként alkalmazza a szakirányítót.
 
Egyes híresztelések szerint, az ezzel kapcsolatos ellenőrzések már márciustól várhatóak lesznek.
 
Fontos tudni még, hogy egy helyrajzi számon lévő növénykultúrának csak egy növényvédő szakmérnöke lehet.
 
Minden év tartogat valami újat, amire érdemes időben felkészülni. A 2016-os évben még inkább megnő a növényorvos, valamint a termelő felelőssége is, ami a növényvédelmet illeti.
 
Véleményem szerint a növényvédelem az egyik legfontosabb része a termelésnek. Éppen ezért tartom lényegesnek, hogy az adatokat pontosan megadjam, a szabályokat betartsam, ezzel is elkerülve a kellemetlen szankciókat. De úgy gondolom, hogy minden új akadályt le tudunk küzdeni, hiszen aki ezt a szakmát szívvel-lélekkel csinálja, az mindent legyőz.
 
Sikeres, bő termésben gazdag termelést kívánok mindenkinek!
 

Bloggereink

Gyüre András
mezőgazdasági mérnök, Mezőkovácsháza
A mezőgazdaság szeretete már gyerekkoromban belém ivódott, ezért nem volt kérdés, hogy az agrárszférában képzelem el a jövőm. tovább

"Mondhatom, hogy a mezőgazdaság szeretete már gyermekkoromban belém ivódott. Kisgyermekként édesapám rengeteg alkalommal magával vitt, ha dolgozni ment, így már akkor lehetőségem nyílt a tanulásra.
 
Számomra még csupán gyermekjátéknak tűnt, hogy beülhetek a traktorokba és hallgathatom amint a felnőttek a gazdálkodásról beszélnek, mégis már akkor rengeteget tanultam ebből. Ahogy idősödtem a játékból komoly feladatok váltak és egyre felelősségteljesebbnek éreztem amit csinálok. Érettségi után nem volt kérdés, hogy az agrárszférában szeretnék elhelyezkedni, így a továbbtanulást a gödöllői Szent István Egyetemen folytattam.
 
2011-ben diplomát szereztem mezőgazdasági mérnök szakon. Azóta saját családi gazdaságunkban szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozom hozzávetőleg 450 ha-on.
 
Úgy gondolom, hogy rengeteget kell még tanulnom erről a szakmáról, de egyszer egy általam nagyra tartott ember azt mondta nekem, hogy "csak akkor nem tanul a gazdász ember többet, ha már nem lesz föld amit megműveljen.” Tehát nem csak a jó pap tanul holtig.
Véleményem szerint van ebben az állításban igazság. Ezt a szakmát tankönyvekből megtanulni nem lehet, minden év mutat valami újat."
Botka Beatrix
növénytermesztő mérnök, Siófok
Hiszem, hogy a föld egy biztos pont az ember életében. Nagyapám tapasztalatát ötvözöm az iskolában tanultakkal. tovább

"Negyedik generációs fiatal gazdaként tevékenykedem legszebb tavunk a Balaton mellett Siófok és Balatonszabadi külterületén. Családi gazdaságunk 70 hektárt foglal magában, melynek 2008 óta vagyok aktív tagja. Kizárólag szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozunk.
 
Kisgyermekként inkább a ló szeretetem volt a nagyobb, de nagyapám szerint a ló már fél mezőgazdaság, így általános iskola után a kaposvári Móricz Zsigmond mezőgazdasági szakközépiskolában kezdtem meg tanulmányaimat, ahol nem csak mezőgazdasági gyakorlatot, hanem érettségit is szereztem. Innen egyenes út vezetett a keszthelyi Pannon Egyetem Georgikon Karára, ahova növénytermesztő mérnöknek jelentkeztem és az itthoni munka mellett végeztem el és diplomáztam le.
 
Ez alatt az idő alatt megfordult bennem a dolog és a növények, a traktorozás lett a legkedveltebb időtöltésem. Bár a ló témáról sem mondtam még le véglegesen.
 
Nagyapám 60 éves tapasztalatait sikeresen ötvözöm az iskolában tanultakkal, de évről évre több és több tapasztalatot szerzek. Az idei évtől egy 350 hektáros gazdaságnak is a kordinátora lettem, amellyel még jobban kinyílik a világ előttem a növénytermesztő szakmával kapcsolatban. A környék legjobb ellenpéldája vagyok a mondásnak, miszerint a mezőgazdaság férfinak való munka.
 
Hiszem, hogy a föld egy biztos pont az ember életében, ahogy a család is. Örömmel tölt el, hogy én ezt mind együtt tudhatom a magaménak."