Növényvédelmi munkák

2016. Jún. 7. 12:42

Az elmúlt időszakban a növényvédelem gépeitől és a kultivátorral felszerelt traktoroktól zajos a természet. Vannak, akik már a kombájnjaik karbantartásán szorgoskodnak, felkészítve őket az aratási szezonra. - Botka Beatrix 


Növényvédelmi szempontból sajnos nem volt valami kedvező számunkra az elmúlt pár hét a gabonák tekintetében. A meleg és csapadékos idő váltakozása nagyon is kedvezett a gombák terjedésének. Ahhoz, hogy egészséges gabona állományt tudhassunk magunkénak, bizony résen kellett lenni a permetezés terén, ami persze a pénztárcánkra is kellőképpen kihatott. Azt tapasztaltam, hogy szinte minden őszi kultúrában legalább egyel többször kellett eddig védekeznünk, mint a korábbi években.
 
Az elszórtan csapadékos, inkább helyi záporokkal tarkított szeszélyes időjárásban bővelkedik ez az év. Vannak olyan szomszédos táblák, ahol az egyiknél majdnem fél hónapra is megfelelő mennyiségű eső érkezett, van ahol csak pár csepp ért talajt.
 
Kapás kultúráinkban nem lehet panaszunk. A gyomirtási időszakban elegendő csapadékot kaptak a preemergens és posztemergens gyomirtóink egyaránt, így szinte a táblák teljesen gyommentesek. A precízebb gazdák - akik szerint a kapás kultúra igenis igényli a sorközművelő kultivátorok használatát – a frissen magról kelő gyomokat is kikapálják a sorok közül, amikre már nem hatnak kellőképpen a gyomirtó szerek.
Nem utolsó sorban a kultivátor használatával az eső által keménnyé vert talajfelszínt is feltöri, így a porhanyósabb talaj könnyebben fogadja be a hirtelen nagy mennyiségű csapadékot. Napról napra centikben mérhető növényeink dinamikus növekedése, amely csak erősíti bennünk a magas hozam reményeit az idei évre.   

Bloggereink

Gyüre András
mezőgazdasági mérnök, Mezőkovácsháza
A mezőgazdaság szeretete már gyerekkoromban belém ivódott, ezért nem volt kérdés, hogy az agrárszférában képzelem el a jövőm. tovább

"Mondhatom, hogy a mezőgazdaság szeretete már gyermekkoromban belém ivódott. Kisgyermekként édesapám rengeteg alkalommal magával vitt, ha dolgozni ment, így már akkor lehetőségem nyílt a tanulásra.
 
Számomra még csupán gyermekjátéknak tűnt, hogy beülhetek a traktorokba és hallgathatom amint a felnőttek a gazdálkodásról beszélnek, mégis már akkor rengeteget tanultam ebből. Ahogy idősödtem a játékból komoly feladatok váltak és egyre felelősségteljesebbnek éreztem amit csinálok. Érettségi után nem volt kérdés, hogy az agrárszférában szeretnék elhelyezkedni, így a továbbtanulást a gödöllői Szent István Egyetemen folytattam.
 
2011-ben diplomát szereztem mezőgazdasági mérnök szakon. Azóta saját családi gazdaságunkban szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozom hozzávetőleg 450 ha-on.
 
Úgy gondolom, hogy rengeteget kell még tanulnom erről a szakmáról, de egyszer egy általam nagyra tartott ember azt mondta nekem, hogy "csak akkor nem tanul a gazdász ember többet, ha már nem lesz föld amit megműveljen.” Tehát nem csak a jó pap tanul holtig.
Véleményem szerint van ebben az állításban igazság. Ezt a szakmát tankönyvekből megtanulni nem lehet, minden év mutat valami újat."
Botka Beatrix
növénytermesztő mérnök, Siófok
Hiszem, hogy a föld egy biztos pont az ember életében. Nagyapám tapasztalatát ötvözöm az iskolában tanultakkal. tovább

"Negyedik generációs fiatal gazdaként tevékenykedem legszebb tavunk a Balaton mellett Siófok és Balatonszabadi külterületén. Családi gazdaságunk 70 hektárt foglal magában, melynek 2008 óta vagyok aktív tagja. Kizárólag szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozunk.
 
Kisgyermekként inkább a ló szeretetem volt a nagyobb, de nagyapám szerint a ló már fél mezőgazdaság, így általános iskola után a kaposvári Móricz Zsigmond mezőgazdasági szakközépiskolában kezdtem meg tanulmányaimat, ahol nem csak mezőgazdasági gyakorlatot, hanem érettségit is szereztem. Innen egyenes út vezetett a keszthelyi Pannon Egyetem Georgikon Karára, ahova növénytermesztő mérnöknek jelentkeztem és az itthoni munka mellett végeztem el és diplomáztam le.
 
Ez alatt az idő alatt megfordult bennem a dolog és a növények, a traktorozás lett a legkedveltebb időtöltésem. Bár a ló témáról sem mondtam még le véglegesen.
 
Nagyapám 60 éves tapasztalatait sikeresen ötvözöm az iskolában tanultakkal, de évről évre több és több tapasztalatot szerzek. Az idei évtől egy 350 hektáros gazdaságnak is a kordinátora lettem, amellyel még jobban kinyílik a világ előttem a növénytermesztő szakmával kapcsolatban. A környék legjobb ellenpéldája vagyok a mondásnak, miszerint a mezőgazdaság férfinak való munka.
 
Hiszem, hogy a föld egy biztos pont az ember életében, ahogy a család is. Örömmel tölt el, hogy én ezt mind együtt tudhatom a magaménak."