Kint nagy a csend...

2016. Febr. 10. 10:45

Kint nagy a csend, pihen a természet is, egymást váltják a vetett és a szántott területek - Botka Beatrix bejegyzése

Az idei tapasztalat szerint, aki megcsúszott a vetésekkel, nem járt rosszul. Igaz, minimálisan késett a csapadék a korán vetett repcének, viszont szépen behozta magát a tél beállta előtt. Ennek bizonyítéka, hogy volt olyan állomány, aminek szinte két tenyérnyi nagyságú levelei voltak.
Nem járt rosszul az sem, aki várt az árpa vetésével és valamivel később, a nagyobb csapadék után tudta nedves talajba tenni a magokat, hiszen a viszonylag korai hideg bekövetkeztével az állomány nem sárgult be és még mindig szépen tartja magát.
 
Búza fronton is egészségesek a vetések. Főleg akkor szép, ha megtartottuk jó szokásunkat, miszerint minél később vetjük el, annál inkább növelünk a vetett mag mennyiségén hektáronként.
Az általunk választott vetőmag igényli késői vetés esetén a magszám növelését, ezért mi 250 kg/ha-ral vetettük el. Szerencsénk volt a nagyobb mínuszok alatt is, hiszen mindig volt egy minimális hó réteg a vetéseken, így a kifagyás esélye csökkent.

Az elmondható, hogy nehéz volt szép szántást végezni a mélyebb területeken, egyrészt a csapadékos ősz, másrészt az előző csapadékos év vízállásai is érezhetőek voltak még bizonyos táblákban. Viszont a magasabban fekvő területeken már nem volt ilyen probléma.
A váltakozó enyhe és fagyos időnek köszönhetően a szántásban maradt hantok szétnyomódtak, bár még ránk férne egy kis hideg.
Remélhetőleg még nincs vége a téli időszaknak és még pihenhetünk egy kicsit, ahogy a természet is.

A bürokrácia terén érdemes felkeresnünk növényvédelmi tanácsadónkat, hiszen az idei évben is törvényi változások történnek, történtek. Újjáalakultak területeinken a vadásztársaságok, így a következő 20 évben folytathatják vadgazdálkodási tevékenységüket.
 
Fontos megemlíteni, hogy az idei évben nagyon sok pályázati kiírás várható, aminek hasznos utánanézni, utánajárni.

 

Bloggereink

Gyüre András
mezőgazdasági mérnök, Mezőkovácsháza
A mezőgazdaság szeretete már gyerekkoromban belém ivódott, ezért nem volt kérdés, hogy az agrárszférában képzelem el a jövőm. tovább

"Mondhatom, hogy a mezőgazdaság szeretete már gyermekkoromban belém ivódott. Kisgyermekként édesapám rengeteg alkalommal magával vitt, ha dolgozni ment, így már akkor lehetőségem nyílt a tanulásra.
 
Számomra még csupán gyermekjátéknak tűnt, hogy beülhetek a traktorokba és hallgathatom amint a felnőttek a gazdálkodásról beszélnek, mégis már akkor rengeteget tanultam ebből. Ahogy idősödtem a játékból komoly feladatok váltak és egyre felelősségteljesebbnek éreztem amit csinálok. Érettségi után nem volt kérdés, hogy az agrárszférában szeretnék elhelyezkedni, így a továbbtanulást a gödöllői Szent István Egyetemen folytattam.
 
2011-ben diplomát szereztem mezőgazdasági mérnök szakon. Azóta saját családi gazdaságunkban szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozom hozzávetőleg 450 ha-on.
 
Úgy gondolom, hogy rengeteget kell még tanulnom erről a szakmáról, de egyszer egy általam nagyra tartott ember azt mondta nekem, hogy "csak akkor nem tanul a gazdász ember többet, ha már nem lesz föld amit megműveljen.” Tehát nem csak a jó pap tanul holtig.
Véleményem szerint van ebben az állításban igazság. Ezt a szakmát tankönyvekből megtanulni nem lehet, minden év mutat valami újat."
Botka Beatrix
növénytermesztő mérnök, Siófok
Hiszem, hogy a föld egy biztos pont az ember életében. Nagyapám tapasztalatát ötvözöm az iskolában tanultakkal. tovább

"Negyedik generációs fiatal gazdaként tevékenykedem legszebb tavunk a Balaton mellett Siófok és Balatonszabadi külterületén. Családi gazdaságunk 70 hektárt foglal magában, melynek 2008 óta vagyok aktív tagja. Kizárólag szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozunk.
 
Kisgyermekként inkább a ló szeretetem volt a nagyobb, de nagyapám szerint a ló már fél mezőgazdaság, így általános iskola után a kaposvári Móricz Zsigmond mezőgazdasági szakközépiskolában kezdtem meg tanulmányaimat, ahol nem csak mezőgazdasági gyakorlatot, hanem érettségit is szereztem. Innen egyenes út vezetett a keszthelyi Pannon Egyetem Georgikon Karára, ahova növénytermesztő mérnöknek jelentkeztem és az itthoni munka mellett végeztem el és diplomáztam le.
 
Ez alatt az idő alatt megfordult bennem a dolog és a növények, a traktorozás lett a legkedveltebb időtöltésem. Bár a ló témáról sem mondtam még le véglegesen.
 
Nagyapám 60 éves tapasztalatait sikeresen ötvözöm az iskolában tanultakkal, de évről évre több és több tapasztalatot szerzek. Az idei évtől egy 350 hektáros gazdaságnak is a kordinátora lettem, amellyel még jobban kinyílik a világ előttem a növénytermesztő szakmával kapcsolatban. A környék legjobb ellenpéldája vagyok a mondásnak, miszerint a mezőgazdaság férfinak való munka.
 
Hiszem, hogy a föld egy biztos pont az ember életében, ahogy a család is. Örömmel tölt el, hogy én ezt mind együtt tudhatom a magaménak."