Hosszúnak tűnt a nyár...

2016. Aug. 29. 10:21

Mozgalmas volt a nyár. A repce és gabona betakarítása mindennapi elfoglaltságot adott, majd a tartóhántás feladata kötött le. A szárbontáshoz 100 l/ha FertiSol folyékony műtrágyát juttattam ki. A tarlóhántást mi 10 cm mélységben végeztük rövidtárcsával. Ezen munkálatok végeztével kisebb fellélegzés következhetett a gazdaságunkban. - Gyüre András


Munkatársaim, a gépkezelők is tartottak egy kis pihenőt. Jómagam személy szerint Erdélyben jártam és az aktív pihenést választottam. A túrázás, sportolás mindig feltölt, kikapcsol a napi rutinból. 
Szeretem a székelyek kedvességét, vendégszeretetét és a konyhájuk sajátosságait is kedvelem.
Az utazásom során sikerült alaposan szemügyre vennem, miként gazdálkodnak Románia ezen hegyvidékes területein az ott élő gazdák. Mivel a domborzat igen változatos, hegyes-völgyes, ezért a kis méretű gazdaságok a jellemzőek. Az állattartás is gyakoribb, mint hazánkban. Leginkább kukoricát, őszi búzát és egyéb gabonaféléket láttam az utak mellett, azonban találkoztam kifejezetten burgonyatermő vidékkel is Csíkszereda és Tusnádfürdő között. A síkabb vidékeken a mezőgazdaság struktúrája hasonló a magyar viszonyokhoz.
Erdély nagyon kedves számomra. Az ott élő magyarok fontosnak tartják magyarságukat. A nyaralásom alatt sikerült eljutnom Zeteváraljára (víztározó), Békási szoros- Gyilkos tóhoz, Gyimesbükkre (ezer éves határ), Homoródálmásra (Almási barlang), és még egy jó pár magyarok lakta városba, faluba. Mindenhol barátságos szavakra és vendégszeretetre találtam. Megtudtam azt is, hogy az ott élő magyarok legelterjedtebb vallása az unitárius, ami az egyetlen magyar eredetű hivatalos vallás a világon.
Sikerült betekintést nyernem a híres Hargita hegység világába. Tamási Áron Ábel a rengetegben című művében leírtak is ezen a vidéken játszódnak. Hatalmas fenyőerdők és gazdag legelők borítják a tekintélyes hegyeket és völgyeket. Vadregényes és egyben hívogató. A túrázásaink során sokszor találkoztunk medve veszélyre figyelmeztető táblával, de elmondások alapján a farkasok és kígyók is előbukkanhatnak egyes helyeken. Szerencsére nem jött szembe velünk egyik sem.
Nem szívesen hagytam magam mögött ezt a vidéket és a rengetek jó élményt, de amint a magas hegyek árnyékából elém bukkant a jó öreg Alföld látványa, rögtön a honvágy érzése töltött el. Számomra ez a legkedvesebb vidék, hiszen ez az otthonom.

Nem volt nehéz visszarázódni a mindennapok forgatagába, gazdaságomban vártak a tennivalók. A zöldítés magkeverékét elvetni, napraforgót desszikkálni, repce tápanyagellátásáról gondoskodni, talajt előkészíteni. Ezek a feladatok vártak és jelenleg is ezen dolgozunk.
 

Bloggereink

Gyüre András
mezőgazdasági mérnök, Mezőkovácsháza
A mezőgazdaság szeretete már gyerekkoromban belém ivódott, ezért nem volt kérdés, hogy az agrárszférában képzelem el a jövőm. tovább

"Mondhatom, hogy a mezőgazdaság szeretete már gyermekkoromban belém ivódott. Kisgyermekként édesapám rengeteg alkalommal magával vitt, ha dolgozni ment, így már akkor lehetőségem nyílt a tanulásra.
 
Számomra még csupán gyermekjátéknak tűnt, hogy beülhetek a traktorokba és hallgathatom amint a felnőttek a gazdálkodásról beszélnek, mégis már akkor rengeteget tanultam ebből. Ahogy idősödtem a játékból komoly feladatok váltak és egyre felelősségteljesebbnek éreztem amit csinálok. Érettségi után nem volt kérdés, hogy az agrárszférában szeretnék elhelyezkedni, így a továbbtanulást a gödöllői Szent István Egyetemen folytattam.
 
2011-ben diplomát szereztem mezőgazdasági mérnök szakon. Azóta saját családi gazdaságunkban szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozom hozzávetőleg 450 ha-on.
 
Úgy gondolom, hogy rengeteget kell még tanulnom erről a szakmáról, de egyszer egy általam nagyra tartott ember azt mondta nekem, hogy "csak akkor nem tanul a gazdász ember többet, ha már nem lesz föld amit megműveljen.” Tehát nem csak a jó pap tanul holtig.
Véleményem szerint van ebben az állításban igazság. Ezt a szakmát tankönyvekből megtanulni nem lehet, minden év mutat valami újat."
Botka Beatrix
növénytermesztő mérnök, Siófok
Hiszem, hogy a föld egy biztos pont az ember életében. Nagyapám tapasztalatát ötvözöm az iskolában tanultakkal. tovább

"Negyedik generációs fiatal gazdaként tevékenykedem legszebb tavunk a Balaton mellett Siófok és Balatonszabadi külterületén. Családi gazdaságunk 70 hektárt foglal magában, melynek 2008 óta vagyok aktív tagja. Kizárólag szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozunk.
 
Kisgyermekként inkább a ló szeretetem volt a nagyobb, de nagyapám szerint a ló már fél mezőgazdaság, így általános iskola után a kaposvári Móricz Zsigmond mezőgazdasági szakközépiskolában kezdtem meg tanulmányaimat, ahol nem csak mezőgazdasági gyakorlatot, hanem érettségit is szereztem. Innen egyenes út vezetett a keszthelyi Pannon Egyetem Georgikon Karára, ahova növénytermesztő mérnöknek jelentkeztem és az itthoni munka mellett végeztem el és diplomáztam le.
 
Ez alatt az idő alatt megfordult bennem a dolog és a növények, a traktorozás lett a legkedveltebb időtöltésem. Bár a ló témáról sem mondtam még le véglegesen.
 
Nagyapám 60 éves tapasztalatait sikeresen ötvözöm az iskolában tanultakkal, de évről évre több és több tapasztalatot szerzek. Az idei évtől egy 350 hektáros gazdaságnak is a kordinátora lettem, amellyel még jobban kinyílik a világ előttem a növénytermesztő szakmával kapcsolatban. A környék legjobb ellenpéldája vagyok a mondásnak, miszerint a mezőgazdaság férfinak való munka.
 
Hiszem, hogy a föld egy biztos pont az ember életében, ahogy a család is. Örömmel tölt el, hogy én ezt mind együtt tudhatom a magaménak."