Olyan tanáraim voltak, akik az agrártárgyak oktatását igazi életcéljuknak tekintették - Lakatos Ferenc szaktanácsadó

2016. Júl. 28. 11:33

Veszprém megyében, annak is egy kisebb, de festői falujában Lesenceistvándon láttam meg a napvilágot. Kiskorom meghatározó élményei a falusi léthez kötöttek. Imádtam a természetet, a rétet, az erdőt, a mezőt.

Az általános iskola gondtalan diákévei alatt hamar rájöttem, hogy atomfizikus vagy orvosprofesszor nem akarok lenni. Viszont továbbra is maradt a természet szeretete, a szabadtérben végzett munka öröme.
Ebbe az érzésbe azért belerondított, hogy éveim szaporodásával apám egyre gyakrabban kivitt magával a család szőlőjébe, ahol a kapálás és az egyéb munkák nem tartoztak a legkedveltebb szabadidős tevékenységeim körébe. Ez eldöntötte, hogy sem szőlész, sem kertész nem leszek. A jóféle száraz bort azért a mai napig nagyon kedvelem.

A természet és gépek iránti olthatatlan érdeklődésem okán jelentkeztem a keszthelyi Nagyváthy János Mezőgazdasági Szakközépiskolába. Döntésemben az akkor korlátlannak tűnő munkaerő piaci felvevő képességű termelő szövetkezetek mozgalma is szerepet játszott. Olyan tanáraim voltak, akik a szaktantárgyak oktatását igazi életcéljuknak tekintették, így az érettségit követően is maradt bennem motiváció a szakma iránt.
 

A NAGYBETÜS ÉLET
A csabrendeki Egyetértés MGTSZ – ben kezdtem pályafutásomat 5 400 ha szántóval, állattenyésztéssel. Később egy 1 700 ha–os kis szövetkezet elnöke, vagy inkább egy személyben amolyan mindenese: növénytermesztője, növényvédője, tápanyag-gazdálkodója, állattenyésztője és anyagbeszerzője lettem. Később egy beszerző és értékesítő szövetkezet telephely vezetője, majd máshol termelésirányító.
A céget megvette Carló Benetton úr. Innentől kezdve az irodám és a tárgyaló, csodálatos olasz manökenek divatfotóival volt kitapétázva… Szerettem a munkámat. A tej ár drasztikus csökkenése az olasz tulajdonos magyarországi tejtermelés iránti végzetes figyelem csökkenését okozta. Az állományt és a kvótát elvitte saját újonnan létesített Nápoly melletti telepére, a céget pedig eladta német befektetőnek.
Jött a fásszárú energia ültetvények telepítésébe, ápolásába és betakarításába. Ez is szép volt és még ráadásul maradt 300 ha árunövény és gabona vetőmag termesztés.
Az energiaültetvényeket a telepítés után amerikai befektető csoportoknak adtuk át. 5 év elteltével a német és amerikai management kibékíthetetlen ellentétbe került és a munkánk megszűnt.
 
Ezután jelentkeztem a Fertilia Kft-hez. Nagy örömömre felvettek. Próbaidőm lejárt, az elmúlt rövid időszak tapasztalataival felvértezve készülök a nyári – őszi szezonra. 

Lakatos Ferenc - Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyei szaktanácsadó